Aktuality stravování

 

 Do jídelníčku zařazujeme AMARANT

 - je to rostlina, která produkuje semena bělavé až hnědé barvy

- je považován za superpotravinu obsahující vitamíny B2, C a E , dále draslík,hořčík, vápník, křemík, zinek, nikl, železo, nenasycené mastné kyseliny, 

  zejména kyselina olejová a linolová

- obsahuje látku zvanou skvalen, která má antioxidační, protirakovinné a antivirové účinky

- podporuje tvorbu a regeneraci mozkových buněk 

- semena a listy  jsou plné velmi kvalitních bílkovin, které se svým aminokyselinovým složením blíží plnohodnotným bílkovinám živočišného původu

 

 

 

 K přípravě pokrmů jsme nově zařadili tyto suroviny :

- čirokovou a lupinovou mouku

- dýňový a rýžový olej (tepelně neupravujeme)

 

Čiroková mouka

- je bohatým zdrojem bílkovin a zůstávají v ní zachovány přirozené antioxidanty

- má neutrální chuť

- obsahuje vzácnou aminokyselinu lysin, která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu

- srovnatelně vysoký podíl kvalitních bílkovin s quinoou či amarantem

 

Lupinová mouka

- je vyrobená z kvalitních , očištěných  lupinových bobů

- přirozený antioxidant

- neobsahuje lepek

- hodí se k pečení, zahuštění omáček a pod.

 

Dýňový olej

- panenský dýňový olej je získáván ze semínek dýně oranžové

-  je bohatým zdrojem minerálních látek a vitamínů ( zinek, vápník, železo,draslík,selen, vit. A,C,E a skupina vit.skupiny B)

- posiluje imunitní systém a dodává tělu energii

- vhodný pro studenou kuchyni

 

Rýžový olej

- získává se z rýžových klíčků a otrub

- má unikátní složení bohaté na vitamíny, minerály, mastné kyseliny, ale i antioxidanty

- je lehce stravitelný a vhodný do studené kuchyně, k pečení, smažení

 

Řepkový olej

- získává se ze semen řepky olejky podle standardních mezinárodních postupů

- svým složením a zdravotními účinky se podobá olivovému oleji (pozitivní zdravotní účinky jsou zaručeny pouze v konzumaci přiměřeného množství)

- podporuje imunitní systém, ochraňuje buňky před radikály

- prevence vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění

- podporuje trávení a stolici

- je vhodný na studenou i teplou přípravu jídel

 

 

 Nápoje nedoslazujeme, k ochucení pokrmů používáme alternativy v podobě kokosového cukru či sirupů

(rýžový,datlový,borůvkový,čekankový).