Naše recepty

Dětem podávané ovocné šťávy jsou čistě přírodní produkt českého výrobce z podhůří Jeseníků. Nápoje dětem zajistí snadný přísun vitamínů a živin z čerstvého ovoce a zeleniny.

Více o těchto „dobrotách“ zjistíte na stránkách: www.vitaminator.cz

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gramáže potravin k přípravě pokrmů uvádíme na 10 dětí.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co je Solčanka se sníženým obsahem sodíku 

 

Solčanka je zeleninové ochucovadlo s se sníženým obsahem sodíku. Tradiční receptura bez glutamanu.

Mořská sůl (70 %), sušená zelenina (19 %) (mrkev, pastiňák, petržel, celer, cibule, brambory, kukuřičný škrob), sacharóza (8 %), sušené byliny (2 %) (dobromysl, libeček, saturejka, bazalka, mateřídouška, meduňka, tymián, petrželová a CELEROVÁ nať, barvivo (riboflavin E101).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Co je lahůdkové droždí.?

 

Lahůdkové droždí jsou sušené vločky droždí se 7% výtažkem sladu. Je proto mírně nasládlé a pokrmům dodá vynikající novou chuť. Sušené lahůdkové droždí nelze používat ke kynutí, protože je tzv. inaktivované, tedy není aktivní. Slouží k ochucování pokrmů, polévek, omáček a zejména zeleniny, syrové i tepelně upravované.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hruškový krém  mascarpone 0,2

s mascarpone a tvarohem

tvaroh 0,6
  jogurt bílý 0,2
  hrušky 0,4
  med 0,03

 Zralé hrušky oloupeme a jemně nastrouháme. Mascarone vyšleháme s tvarohem a bílým jogurtem, posladíme podle portřeby medem a vmícháme postrouhané hrušky. Podáváme s pečivem

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pomazánka z cukety se žervé a lahůdkovým droždím

cuketa 0,5
olej

0,01

lahůdkové droždí 0,03
žervé 0,15
solčanka  
   

 Cuketu oloupeme, zbavíme jader a na trošce oleje podusíme a necháme vychladnout. Potom vyšleháme se žervé a přidáme lahůdkové droždí.


Pomazánka z dýně "Hokaido"

Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme jádřinec a pokrájíme na menší kousky. Na pár kapek olivového oleje dáme trošku pórku, přidáme pokrájenou dýni, špetku osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí.

Necháme vychladnout a rozmixujeme ponorným mixerem. Vyšleháme přírodní sýr s máslem a po troškách zašleháme rozmixovanou udušenou dýni. Můžeme doplnit sekanou pažitkou, petrželovou natí...


Jáhly

Jáhly se používají například k přípravě jáhelníku. Neobsahují lepek, používají se proto na výrobu jáhlového chleba při bezlepkové dietě. Jsou velmi vhodné pro děti, studující, sportovce, těžce pracující a rekonvalescenty. Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa.

Jáhly před přípravou omyjeme a třikrát spaříme. Zalejeme mlékem a uvaříme. Potom utřeme vejce s cukrem do pěny, přidáme do uvařených jahel, pomalu promícháme. Přimícháme nastrouhaná jablka, navršíme do vymazaného a vysypaného pekáče, případně  proložíme meruňkami nebo jiným ovocem. Pomalu zapečeme. Na talíři sypeme moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Místo cukru můžeme použít med nebo  javorový sirup.


Pomazánky luštěninové.

Luštěninové pomazánky připravujem vždy tak, že vybranou luštěninu uvaříme  do měkka. Fazole, mungo, cizrna..potřebují delší dobu, naopak červená nebo žlutá čočka je uvařená rychle.

Sýry používáme přírodní, lučinu, žervé nebo také tvaroh

Uvařenou a vychlazenou luštěninu pomixujeme tyčovým mixerem. Vyšleháme přírodní sýr s kouskem másla a pomalu přidáváme rozmělněnou luštěninu. Ochutíme špetkou soli, česnekem, případně přidáme sekanou pažitku, petrželku nebo jiné bylinky dle chuti.